Σκιάθος

Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό στη στεριά, από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτ. μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, το Βόλο και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου.

 Η έκταση του νησιού είναι 48 τετρ. χλμ. Η Σκιάθος διαθέτει πλούσια βλάστηση και πολλές παραλίες με πιο γνωστές, τις Κουκουναριές, τη Μπανάνα, τη Μικρή και Μεγάλη Ασέληνο, τη Μεγάλη Άμμο, τα Λαλάρια, το Βρωμόλιμνο, την Καναπίτσα και το νησί Τσουγκριά. Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται άψογα διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στο νησί. Στο λιμάνι της πόλης υπάρχει και το Μπούρτζι, μια μικρή χερσόνησος που το χωρίζει στα δύο.

 Σκόπελος

Η Σκόπελος είναι το δεύτερο νησί στη σειρά μετά τη Σκιάθο. Έχει έκταση περίπου 96 τετρ. χλμ. και περίμετρο 67 χλμ. Έχει δύο βουνά, το Παλούκι (565 μ.) και το Δελφί (680 μ.). Είναι γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της και για το λόγο αυτό θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου, οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται οι περισσότερες παραλίες: ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, οι Αντρίνες, η Μηλιά, το Καστάνι, το Έλιος, η Αρμενόπετρα, ο Άγιος Ιωάννης στο Καστρί και πολλές άλλες, “πνιγμένες” στο πράσινο του πευκοδάσους.

Σκύρος

Είτε θέλετε γεμάτες παραλίες είτε μεμονωμένους όρμους, η Σκύρος μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας. Η πιο διάσημη παραλία της Σκύρου είναι ο Μώλος. έχει ένα γραφικό περιβάλλον και μια μεγάλη και αμμώδη παραλία. Επίσης, είναι γνωστό για τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά που μπορείτε εύκολα να αγκυροβολήσετε το ενοικιαζόμενο ιστιοφόρο. Πάρτε την ακτή σας και απολαύστε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις από τις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια που βρίσκονται εκεί. Στη δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η παραλία Acherounes. το καταπράσινο τοπίο και τα καταπληκτικά νερά προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Είναι ιδανικό να αγκυροβολήσετε το ιστιοπλοϊκό σκάφος σας εκεί λόγω των λόφων που κυκλώνονται στην παραλία που εμποδίζουν τον ισχυρό βόρειο άνεμο.

 

Αλόννησος

Η Αλόννησος βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκταση του νησιού φθάνει τα 64,5 τετρ. χλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ. Έχει μέγιστο μήκος περίπου 20 χλμ. και πλάτος από 3 μέχρι 4,5 χλμ. Χωρίζεται από τη Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου, εύρους 2 ναυτ. μιλίων και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι, με τον πορθμό Πελαγονησίου, εύρους 3,5 ναυτ. μιλίων. Ο όρμος Πατητήρι αποτελεί το επίνειο της νήσου, όπου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και τη Θεσσαλονίκη. Μορφολογικά η νήσος διακρίνεται στη βόρεια ορεινή και νότια πεδινή ζώνη. Κυριότερες κορυφές είναι τα υψώματα Γελαδάρα (456 μ.) και Κουβούλι (475 μ.), τα οποία μαζί με εκείνα της Σκοπέλου αποτελούν ένα συνεχές ορεινό τόξο. Στο νότιο μέρος, που είναι πεδινό, βρίσκονται και οι οικισμοί, στις δε άγριες και βραχώδεις ακτές του, υπάρχουν σπήλαια που φωλιάζουν φώκιες και αγριοπερίστερα. Επίσης πάνω στη νήσο και στις γύρω νησίδες εντοπίζονται αγριοκάτσικα όμοια με τα λεγόμενα «κρι-κρι» της Κρήτης, της Αντιμήλου και της Σύμης. Αντιπροσωπευτικές παραλίες αποτελούν ο Άγιος Δημήτριος, το Κοκκινόκαστρο, ο Λεφτός Γιαλός, ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Μηλιά και η Χρυσή Μηλιά.